Terug naar het overzicht

Wat is blauw licht en is het schadelijk voor onze ogen?

Onze ogen nemen dagelijks heel wat blauw licht waar, zowel in natuurlijke als kunstmatige vorm. Een bekende bron is het scherm van een smartphone of laptop, wat vaak als boosdoener wordt beschouwd. Benieuwd wat blauw licht is en of het schadelijk is voor je ogen? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is blauw licht?

Bij het horen van ‘blauw licht’, denken mensen vaak meteen aan het licht dat digitale schermen uitstralen. Dat klopt, maar blauw licht is meer dan dat. Er bestaan 2 verschillende soorten: natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht.

Kunstmatig blauwlicht is afkomstig van beeldschermen en LED-lampen, natuurlijk blauwlicht is afkomstig van de zon. Doorheen de dag worden we dus op verschillende manieren blootgesteld aan blauw licht.

Wat is het effect van blauw licht op onze ogen? Is het schadelijk?

Blauw licht bepaalt mee ons bioritme en beïnvloedt ons welzijn. Bij het waarnemen van blauw licht, maken we serotonine en cortisol aan, waardoor we ons wakker en energiek voelen. In die zin heeft het dus een positief effect op je lichaam. Daarom raden specialisten lichttherapie vaak aan om slapeloosheid of depressie te verhelpen.

’s Avonds is er minder blauw licht aanwezig, waardoor onze hersenen het slaaphormoon melatonine aanmaken om ons voor te bereiden op de nacht.

Toch kan een teveel aan blauw licht schadelijk zijn voor je gezondheid. Overmatige blootstelling aan blauw licht vermindert de aanmaak van melatonine, waardoor de kans bestaat dat je slechter slaapt. Als je bijvoorbeeld ’s avonds op je smartphone scrollt in het donker, worden je ogen overprikkeld, waardoor je slaapritme wordt verstoord en je meer vermoeid zal zijn.

Jouw ogen beschermen tegen blauw licht

Glazen met blauwlichtfilter

Voor bescherming tegen uv-licht dragen we een zonnebril, voor bescherming tegen blauw licht bestaan er brillenglazen met een blauwlichtfilter. Deze kunnen we in vrijwel elke bril plaatsen, zowel uni- als multifocaal, bij brillen voor bijziendheid of verziendheid. De meest voorkomende toepassing is bij officeglazen, omdat die worden gedragen bij het gebruik van computers, tablets of smartphones. Voor glazen met een blauwlichtfilter betaal je geen of nauwelijks een meerpijs.

Extra tips

Naast het dragen van een bril met blauwlichtfilter, geven we graag nog enkele extra tips mee:

  • Vermijd smartphones, tablets, laptops en tv’s net voor het slapengaan.
  • Probeer schermtijd te beperken, in de mate van het mogelijke, en kijk regelmatig even op in de verte (dit ontspant de oogspieren).
  • Zorg voor voldoende afstand tussen je gezicht en een beeldscherm.
  • Let erop dat je regelmatig knippert met je ogen.

Koop een stijlvolle bril met blauwlichtfilter

Wil je jouw ogen optimaal beschermen tegen blauw licht? Kom langs in onze winkel om jouw favoriete bril uit te kiezen, dan voorzien wij hem van glazen met een blauwlichtfilter. Maak hier een afspraak.