Oorsuizingen: zo wapen je je tegen getuut
05 mei 2018
Een fluittoon, een tuut-geluid of tinnitus. Het zijn allemaal synoniemen voor oorsuizingen. Je hebt er vast en zeker al van gehoord. Of meer zelfs, al last van gehad. Wat zijn oorsuizingen precies en wat valt er tegen te doen? Wij helpen je op weg naar tuut-vrije oren.
Tijdelijke versus permanente oorsuizingen
Bij oorsuizingen hoor je een geluid dat niet afkomstig is van een externe geluidsbron, en dat dus enkel jij kan horen. Er is een verschil tussen tijdelijke en permanente oorsuizingen. Want dat geruis in je oren na een luid feestje, verdwijnt (meestal).
Toch zijn deze tijdelijke oorsuizingen al waarschuwingen. Zorg volgende keer voor gehoorbescherming, anders is het te laat. Want zo’n permanente tuut, daar wil je niet mee opgezadeld zitten.
Dankzij deze tips ga je tuut-vrij door het leven.
-
Beperk lawaaierige momenten
Gehoorschade is na een lawaaierige nacht meestal niet te merken, maar bouwt zich traag op. Bescherm je oren daarom steeds tijdens luide momenten, ook al zijn ze soms van korte duur. Tijdens een concert, bij het gebruik van een boormachine, wanneer je voor een luidspreker staat, enzovoort.
-
Gun je oren een rustpauze
Sta je een hele avond in een luide omgeving? Gun je oren dan geregeld een rustpauze, ook al draag je gehoorbescherming. Een pauze op tijd en stond vermindert de kans op oorsuizingen aanzienlijk.
-
Opgelet met oortjes
Met naar muziek luisteren is niets mis, als dit op een normaal volume gebeurt. Wie oortjes of een hoofdtelefoon gebruikt, richt het geluid namelijk rechtstreeks op zijn of haar oren. Ook al speelt je favoriete nummer net, het volume zet je dus best niet op maximum om oorsuizingen uit te sluiten.
Een luide avond achter de rug? Dan laat je je oortjes best een dagje achterwege om je oren voldoende rust te gunnen.
-
Gehoorbescherming op maat
Je mag dan nog zo je best doen om lawaaierige momenten te beperken, alles begint met de juiste gehoorbescherming. En die is best volledig op je oren afgestemd. Iedereen heeft namelijk een ander soort gehoorgang. Die goedkope oordopjes die je op de festivalweide krijgt, sluiten dus niet perfect aan en beschermen daardoor je oren niet optimaal.
Bovendien kunnen op maat gemaakte oordoppen volledig afgestemd worden op jouw gebruik: voor muziek, om te studeren of voor tijdens een motorrit. Spring eens bij ons binnen en onze experts zorgen voor een paar op maat!
-
11 aprSportbril uittesten? Kom een toerke doen tijdens onze sportbrillenactie!
-
18 mrtBescherm je ogen extra voordelig dankzij onze lente-actie op zonneglazen
-
12 novWaarom onze 4e Glas-actie? De kunst van meerdere brillen.
-
20 julFijn verlengd weekend!
-
18 julWat is blauw licht en is het schadelijk voor onze ogen?
-
26 junZonnebrillentrends voor de zomer van 2023