Brillen voor kinderen: 8 veelgestelde vragen
Het nieuwe schooljaar is in zicht. Tijd om de nodige voorbereidingen te treffen. Uiteraard is een helder zicht op het schoolbord en tijdens het lezen en schrijven heel belangrijk. Heeft jouw kind een bril nodig? Ontdek hier alles wat je moet weten.
1. Waarom is het belangrijk om het zicht van een kind in het oog te houden?
In de eerste levensjaren van een kind worden regelmatig oogtesten uitgevoerd om problemen (bv. een lui oog) op te sporen. Daarna, is het aan jou als ouder om regelmatig een bezoek aan de oogarts te brengen, liefst aan het begin van het schooljaar.
Dit is belangrijk om optimale schoolprestaties te garanderen.
Als oogproblemen niet op jonge leeftijd opgemerkt worden, kan dit grote gevolgen hebben op latere leeftijd.
2. Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen brillen dragen?
Tot de leeftijd van 3 maanden kunnen baby’s af en toe wat scheel kijken. Als een baby vanaf 3 maanden nog afwijkingen vertoont, kan na onderzoek al een brilletje aangeraden worden. Dit zijn gelukkig de uitzonderingen! Bij Kind en Gezin wordt de gezichtsscherpte gemeten bij de 1-jaar-oud-controle.
3. Wat zijn aanwijzingen dat een kind slecht ziet?
Kinderen gaan vaak niet zelf aangeven dat ze slecht zien. Ze hebben namelijk geen referentiekader en gaan hun zicht als normaal ervaren. Als ouder en opvoeder is het dus belangrijk om bepaalde signalen op te merken.
Enkele voorbeelden die indiceren dat je kind een bril nodig heeft:
- Je kind wrijft of knijpt veel in zijn/haar ogen tijdens het tv-kijken.
- Je kind gaat opvallend dicht bij de tv zitten.
- Je kind hudt zijn/haar hoofd dichtbij een (kleur)boek om beter te kunnen zien.
- Je kind vertoont onhandig gedrag.
- Je kind kijkt wat scheel.
- Je kind heeft moeite om jou te volgen met zijn/haar ogen.
4. Wat als je kind een bril nodig heeft?
Hoewel je je misschien zorgen maakt over het feit dat je lieve zoon of dochter een bril nodig heeft, is het belangrijk om positief te staan ten opzichte van een bril. Doe je dit niet, dan zal je kind dit ook niet doen.
Kom met je voorschrift van je oogarts en je zoon of dochter langs in onze winkel om een leuke bril uit te kiezen. Ons team zorgt ervoor dat zowel jij als je kind zich op het gemak voelt en samen kiezen we een leuk montuur. Ook bij de glaskeuze kan je rekenen op ons advies.
5. Hoe laat je een kind inspraak hebben op zijn montuur?
We moedigen aan dat ouders het kind zelf laten beslissen. Uiteindelijk moeten zij de bril dragen en zich zelfzeker voelen. Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met eventuele voorkeuren van de ouders.
6. Hoe kan je een kind overtuigen dat een bril leuk is?
Het kan soms wat moeilijk zijn om je kind enthousiast te krijgen over het dragen van een bril. Tips die kunnen helpen:
- Wees positief en geef complimentjes.
- Zoek een rolmodel met een bril.
- Lees kinderboeken die een bril dragen in een positief daglicht plaatsen.
7. Hoe help je een kind wennen aan een bril? Hoelang duurt dit?
Maak je geen zorgen als het even duurt voor je kind gewend geraakt aan zijn of haar nieuwe bril. Bij sommigen gaat dit snel, bij anderen kan het enkele weken duren. In dat geval raden we aan om de draagduur van de bril langzaamaan op te bouwen. Bijvoorbeeld 10 minuutjes, een halfuur, een uur, enzovoort …
8. Is het een goed idee om een reserve bril te kopen als ‘speelbril’?
Kinderen moeten kinderen kunnen zijn, ongeacht of ze een bril dragen. Aangezien kindjes veel spelen en het er soms wat snel en onvoorzichtig aan toe gaat, raden we aan om een extra bril te kopen die je kind in zo’n situaties kan dragen of tijdens het sporten. Zo kan je kind zorgeloos plezier blijven hebben met vriendjes.
Kom samen met je kind een bril uitkiezen
Ben je tot de vaststelling gekomen dat je kind een bril nodig heeft? Breng een bezoek aan onze winkel om onze breed aanbod kinderbrillen te ontdekken. Maak een afspraak, dan maken we graag tijd vrij om met jullie samen te zitten en de pérfecte bril te vinden voor je zoon of dochter.